19.4.2013

Tokoa taasen :)

Tää blogi alkaa erehdyttävästi muistuttamaan toko-blogia, missä on kaikki agipäivitykset?! No, asiaan ehkä vaikuttaa se, että ollaan oltu agista tovi tauolla :D

Tänään oli siis ohjelmassa HSKH:n treenit Ojangossa ja illan aiheena kaukot + ohjattu nouto. Kaukojahan Yolan kanssa on hinkattu ja niiden osalta on aika hyvin selvillä missä mennään. Lähinnä sain tänään vahvistusta omille ajatuksilleni aiheesta, mutta myös pohdittavaksi pitäisikö muuttaa liike niin, että etupää pysyisi takapään sijasta paikallaan? Nythän Yola herkästi tekee maa - istu vaihdon niin, että etupää pysyy paikallaan. Etenkin seisomisen mukaan liittäminen sekottaa pakan. Sama juttu myös seiso-istu vaihdossa. Onko sille mahdollisesti luontaisempaa tehdä vaihdot noin päin? Täytyy funtsia näitä kunhan tuo AVOin luokka on paketissa. Siihen asti jumpataan ainoastaan maahan-istu-maahan vaihtoja, jotta ne toimisi kokeessa niinkuin pitäisi.

Ohjattua noutoa ei puolestaan olla tehty vielä ollenkaan, kun noudot ovat ylipäätään olleet sen
verran haastavia. Caritalla oli hyvä ajatus, miten lähtisi opettamaan ja rakentamaan liikettä. Idea olisi opettaa koiran liikkumaan tiettyä kaarta pitkin eli ei merkiltä suoraan kapulalle vaan kaartaen. Yritin ideaa vähän paperille piirustella, josko siitä saisi paremmin ajatuksen.
Alkuvaiheessa koira ohjataan merkille odottamaan ja käydään näyttämässä kapula kävelemällä ensin suoraan sivulle sen verran mitä kapula on irti merkistä sivusuunnassa ja siitä kohtisuoraan kapulalle. Sen jälkeen palataan lähettämään koira kapulalle ja se kannattanee ainakin Yolan tapauksessa tehdä mahdollisimman sivusta.

Yola pikkasen kuumui, kun Carita kävi viemässä kapulat ja vähän vinkui/piippasi odottaessa :o Vauhti oli ainakin ihan super sekä kapulalle että pois sieltä, tosin ensimmäisellä kerralla kävi vain kääntymässä kapulalla :P Toisella kerralla annoin kapulalla uuden 'tuo'-käskyn jolloin se toi kapulan vauhdilla sieltä takaisin. Tosin irrottaminen ei enää ollutkaan Yolan mielestä ihan niin simppeli juttu, vaan se kävi ihan kiskomaan vastaan. Ei millään olisi lähtenyt vaihtamaan leluun kapulaa. Täytyy vissiin näihin treeneihin ottaa taskuun riittävän hyvät nampat, että luovutuksetkin onnistuu :D
Käskyjä täytyy vielä hieman pohtia. Oikea/vasen on käytössä paimennuksessa ja ne ovat siellä nimenomaan koiran oikea ja vasen. Eli parempi ehkä olla sekottamatta näitä käskyjä tokoon. Toinen juttu on se, että noinkohan sitä koetilanteessa edes muistaisi miettiä koiran oikeata ja vasenta :P Eli varmaankin päädyn ottamaan käyttöön vieraskieliset käskyt tähän ja pitää ne ihan itsestä katsottuina suuntina..

Omatoimisesti treenattiin lisää kaukoja, tehtiin tavan noutoja, hyppyä, luoksaria ja seuraamista. Lisäksi tsekattiin jäävätkin siinä ohi mennen. Uskallankohan sanoa edes, mutta nouto näyttää aika hyvältä tällä hetkellä :) Samoin hyppy, tosin paluuta Yola taasen ennakoi eli täytynee sitä istumista nyt palkata jotta malttaisi edes hetken odotella. Seuraamisen osalta ollaan nyt hinkattu kotosalla käännöksiä ja perusasentoa lisäksi tehty parin askeleen seuraamisia. Paljon palkkaa ja apuja, jotta saataisiin ajatus taasen oikeaan paikkaan. Ainakin tänään näytti jo paremmalta, kun peilin kanssa näitä treenailtiin.

Eiköhän tämä taas tästä? :D      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti